Laatst heb ik geschreven hoe Het Baken eigenlijk begonnen is. Daarin noemde ik al dat er nog een reden was om de stichting op te richten. Die reden is het verhaal van Imke.

Imke en ik hebben elkaar 11 jaar geleden leren kennen op de dagbesteding, waar ik als begeleidster en hij als deelnemer werkte. In die 11 jaar hebben we samen heel wat kilometers gemaakt en hebben elkaar in onze harten gesloten. Nadat ik moest stoppen met mijn werk, zijn we elkaar blijven zien. Vanaf begin 2020 is Imke 2 dagen in de week bij ons thuis, als deel van onze heerlijke aanloop-familie. Ik haal hem op donderdag en vrijdag op uit Heerenveen en breng hem weer thuis. We zijn samen aan het creatieven, doen boodschappen en koken voor wie er mee komt eten op donderdag, we kletsen, grappen en lachen wat af, doen allerlei klusjes en ik ondersteun hem waar ik kan, bij zijn persoonlijke zaken. 

De rest van de week werkte Imke nog bij de dagbesteding, zoals altijd. Maar zijn plekje daar was zo veranderd, door het vertrek van meerdere deelnemers van het vertrouwde cluppie, dat hij zich er niet meer thuis voelde. Zijn veilige gevoel en de vertrouwde aanspreekpunten waren weg, hij miste de gesprekken en de voor hem waardevolle vriendschappen. Imke gaf te kennen dat hij graag wilde stoppen bij de dagbesteding en wilde overstappen naar mij en een andere ex-begeleidster waar hij ook een goeie band mee heeft. Imke had PGB, dus dat moest geen probleem zijn om dat te regelen. Ik zou de "dagbesteding" op me nemen en voor de ondersteuning thuis zou Käthy gaan zorgen...... appeltje eitje toch???

Nou, dat hebben we geweten!!! Welkom in de wereld die "Zorg" heet! 

We zijn nu inmiddels 3 kwart jaar verder en Imke heeft nog steeds geen officieel geregelde zorg! We hebben alle kastjes, muren, dichte deuren, onmogelijkheden en teleurstellingen wel gehad. Imke zijn PGB is door valsheid in geschrifte door "de zorgverlener" gestopt.  Alle instanties wijzen naar een ander, niemand neemt zijn verantwoordelijkheid, niemand kan er wat aan doen en er is ook niemand die voor Imke in mogelijkheden denkt. Imke weet heel goed wat hij wil, zijn ondersteuningsbehoefte is duidelijk. Hij heeft 2 mensen die hem heel graag willen begeleiden en hem de regie over zijn eigen leven willen geven. Maar dit kan volgens de officiële wegen niet worden geregeld. Het is dankzij de vrijwillige opvang van Kathy en mij, dat Imke de ondersteuning krijgt die hij nodig heeft, anders zat hij al een half jaar zonder zorg en begeleiding alleen thuis.  Na alle frustratie, boosheid, teleurstellingen, strijd binnen een falend systeem en onmacht, hebben we de handdoek in de ring gegooid. Het kostte zoveel energie, wat ten koste van ons allemaal ging. We zijn gaan kijken naar de mogelijkheden. Hoe kan ik de begeleiding die Imke nodig heeft, blijven geven, buiten het systeem om? En daar kwam natuurlijk ook het plan voor stichting Het Baken om de hoek. Wanneer we in staat zijn om geld te genereren voor de stichting, kan Imke hier blijven komen. Imke kan volwaardig meedraaien binnen Het Baken, zijn mooie schilderijen en andere producten blijven maken en verkopen en ik kan hem blijven begeleiden en meenemen op zijn reis naar persoonlijke ontwikkeling. 

Het verhaal van Imke was mede een doorslaggevende reden om Het Baken op te richten. Een mogelijkheid buiten het systeem, om ondersteuning te kunnen blijven geven aan Imke.

We zijn dus nu op zoek naar mensen en bedrijven die, door donaties te doen, Imke zouden willen ondersteunen. 

Ik kan hem dan blijven ophalen uit Heerenveen en hem meer dagen opvangen. We doen nu maar 2 dagen in de week, maar willen natuurlijk naar meer dagen toe werken. 

Of misschien weet je iemand die op woensdag, donderdag of vrijdagmorgen van Heerenveen naar Drachten rijdt en Imke kan meenemen? Dat zou ook al super fijne hulp zijn.

Zelf ga ik natuurlijk ook op zoek naar manieren om inkomsten te vinden. Dit is voor mij ook helemaal nieuw en rete- spannend. Ook daar kan ik alle hulp en tips van jullie bij gebruiken. Ik ben een duizendpoot met veel kwaliteiten die ik kan aanbieden; klussen in en om het huis, huishoudelijke hulp, persoonlijke ondersteuning individuele coaching gesprekken, energetische behandeling, creatieve producten/opdrachten maken zijn dingen die ik leuk vind om te doen. Ben je iemand waar ik iets voor kan betekenen of ken je misschien iemand ? Ik hoor het graag natuurlijk! En ondertussen ga ik zelf in de rondte kijken op dit nieuwe pad.